Top

Persbericht 18 mei Dutch Open - uitslagen

PERSBERICHT
 
 
Amstelveen, 18 mei 2014

3e editie Speedminton Dutch Open groot succes
Amstelveen platform voor internationaal spektakel

Op 17 en 18 mei vond de 3e ISBO Speedminton Dutch Open plaats. Evenals de twee eerdere edities werd het toernooi dit jaar weer in racketcentrum de Kegel in Amstelveen gehouden. Kenmerkend voor dit toernooi is het competitieve maar open karakter. Speed badminton beoefenaars vanuit heel Europa kwamen naar Nederland om te strijden voor een felbegeerde plek op het podium. Daarnaast was het toernooi ook toegankelijk voor beginners die nader kennis wilden maken met deze trendy racketsport.

Open toernooi  - hoofdtoernooi
In de poulefase en de tweede ronde op zaterdag werden alle Nederlanders al uitgeschakeld voor de single categorieën. Op zondag werd de halve finale gespeeld tussen de als eerste geplaatste Robi Titovsek uit Slovenië en de als 14e geplaatste Jacob Stensdal uit Denemarken. De winst ging in 3 sets (13-16, 16-3, 16-5). De andere halve finale was een Duits onderonsje tussen de als derde geplaatste Sebastian Kloss en de als 5e geplaatste Michael von Lennep. De winst ging in 2 sets (16-10, 16-14) naar Kloss. De finale, tussen Duitsland en Slovenië, werd door Duitsland in de persoon van Kloss gewonnen met 16-7, 8-16 en 16-11.
 
Singles Dames
Opvallend dit jaar was de Nederlandse Lisanne Ranzijn, de enige vrouwelijke deelneemster (op de jongste deelneemster Elin van Aken (10) na) uit Nederland. Voorafgaand aan de kwartfinale waarin Lisanne het op zou gaan nemen tegen Alexandra Desfarges uit Frankrijk zei Lisanne nog ‘Alexandra is de absolute favoriet, maar ik ben zeker niet kansloos’. Uiteindelijk won Lisanne deze pot  met overtuigende cijfers: 16-7 en 16-10. Dit hield in dat Lisanne het op moest gaan nemen tegen de Duitse Susanne Weckop. In deze halve finale wist ze het de Duitse moeilijk te maken, maar moest ze toch haar meerdere erkennen in de Duitse met 16-12, 16,12. Nadat Ranzijn in de halve finale was gestrand, werd in de dames singles de eindstrijd naar verwachting gewonnen door de huidige wereldkampioene Jasmina Keber uit Slovenië. Zij was in twee sets (16-3, 16-7) beduidend sterker dan de Duitse Susanne Weckop.
 
Jongens onder 18 jaar
Waar vorig jaar de top 3 bestond uit alleen Duitsers in de categorie onder 18 jongens, werd de finale dit jaar gespeeld tussen Jakub Orechowski uit Polen en Bruno Grofelnik uit Kroatië. In deze finale werd de eerste set overtuigend gewonnen door Orechowski. Na een spannend eerste deel van de 2e set trok Orechowski na een stand van 13-13 aan het langste eind door uiteindelijk te winnen met 16-13.
 
Meisjes onder 18 jaar
Bij de meisjes onder de 18 jaar wist de Kroatische Tea Grofelnik haar landgenote Paula Barkovic achter zich te laten. Zofia Wincenciak completeerde het trio en werd derde.
  
Jeugd onder 14 jaar
Hoewel er bij de jeugd onder de 14 jaar 2 Nederlandse deelnames waren ging de winst in deze poule naar Ewa Garwolinska uit Polen. De Nederlandse jeugd komt nog enige ervaring tekort om mee te doen op het hoogste niveau. Derhalve zijn de positieve ervaringen er niet minder om en hebben de deelneemsters genoten van hun Dutch Open.

Dubbels
Van de twee Nederlandse teams welke de finaleronde hadden gehaald verloor het Nederlandse team met Marcel van der Laan en Martin Monfils de kwartfinale tegen het Duitse team van Julien Soós en
Sascha Stemme in 3 sets. De titelverdedigers Vincent Rooker en Paul Twisterling behaalden wederom de finale maar moesten hun meerdere dit jaar erkennen in het Duitse duo Dominik Pernthaler en Patrick Peters. De finale werd met krachtige slagen beslecht in twee sets, 16-8, 16-11. Zo was er in ieder geval nog Nederlands succes op het erepodium.  
 
In de mix categorie ging de winst zonder verrassingen naar Jasmina Keber en haar partner Matjaz Sustersic uit Slovenie.
 
Recreatietoernooi en clinics
Het doel van Dutch Open is ook om nieuwe spelers en belangstellenden met de sport in contact te laten komen. Gedurende de hele dag kwamen er bezoekers langs met vragen over de sport. Op een aantal momenten op de dag konden bezoekers dan ook gratis kennismaken met de sport. Een onderdeel dat een van de aanwezige tennisleraren in de toekomst graag oppakt. Het is een prachtig evenement en met elkaar kan je er een nog beter evenement van maken is in Racketcentrum De Kegel in Amstelveen dan ook de gedachte.
 
Naast de te verdelen 1000 punten voor de ISBO – World Ranking konden de deelnemers in de hoogste categorie dit jaar rekenen op prijzengeld. “Bij de groei van de sport en het serieus nemen van de sport horen dergelijke ontwikkelingen. Daarnaast hebben we de ambitie om binnen enkele jaren het EK of het WK Speed Badminton naar Nederland te halen. Het evenement wordt door de deelnemers als een van de besten geroemd en daar zijn we als jonge federatie natuurlijk trots op. Hoewel de sport hier in de kinderschoenen staat zijn we organisatorisch in staat om de evenementen met oog voor detail neer te zetten. Met de ontvangen reacties kunnen we nog een behoorlijke internationale groei verwachten de komende jaren. Ook de ondersteuning  vanuit de gemeente Amstelveen en de aanwezigheid van wethouder van sport, de heer Peter Bot, die na het slaan van een speeder en het zien van de wedstrijden enthousiast verrast was, draagt bij aan het positieve beeld van de sport. We kijken terug op een zeer geslaagd evenement aldus Arnoud Wildschut als promotor en medeoprichter van de Nederlandse Speed Badminton Federatie”.
 
Informatie
Voor informatie over de sport Speed Badminton kunnen geïnteresseerden de website www.nsbf.nl raadplegen. Informatie over het evenement is te vinden op www.dutchspeedmintonopen.nl.
 
************************************************************************
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met;
 
Nederlandse Speed Badminton Federatie
PR & Communicatie
Arnoud Wildschut – 06-18814249 – 035-8884469
info@nsbf.nl